המדריך היווני לטיול ביוון :)
- Rabbi Yos
- 7 בספט׳ 2020
- זמן קריאה 6 דקות
עודכן: 11 ביולי 2023
אחינו היוונים כפרה עליהם פותחים את יוון לרווחה לתיירים ישראלים, וזה הזמן להשיב על כמה שאלות שהצטברו על שולחני בקשר לטיול ביוון (חוץ מהשאלה - מתי אנחנו נוסעים יחד ליוון? שהתשובה עליה היא - תארגנו אוטובוס וכרטיסים ואני מצטרף). רקע - המלצות סובייקטיביות משפחתיות בלבד!
המשפחה שלי מגיעה מצפון יוון, משתי ערים בשם יאנינה וטריקאלה. גדלתי על ברכי השפה והמוסיקה היוונית, והפעם הראשונה שלי ביוון היתה בשנת 1982, בגיל 7, עם אבא ואמא. חרשנו אז את יוון עם מיני מיינור שדוד יאניס השאיל לנו, ומאז חזרתי על המסלול ההוא אי אלו פעמים. אני לא זוכר כמה פעמים הייתי מאז ביוון - פעמיים לחתונות של בנות דודות, פעם לניקוי ראש של אחרי צבא ועוד אי אלו. בכל פעם התרגשתי מחדש, התחברתי מחדש, גיליתי בה פנים אנושיות ותרבותיות חדשות. אלקט כאן קצת מהניסיון והמקומות שאני אוהב ביוון, עם טיפים לא מהוקצעים ומלוטשים. לא אמליץ על מלונות וזמנים (אולי 1-2), אבל אנסה לתת לכם מספר המלצות תרבותיות ורוחניות למסע הזה.

איזה מלון לבחור? ת'כלס היום, גם כשאני טס ליוון, אני בודק מלונות ב-TRIPADVISOR וקורא ביקורות ומתלבט, ומה שכולם עושים כדי לא ליפול. אז תבדקו. רוב המלונות הקטנים והאירוחים הביתיים הם נקיים והיחס בהם טוב, פשוט כי זה עסק משפחתי. אם כמוני יש לכם אישיו עם עישון, תבדקו שיש חדרים ללא מעשנים. אם יש לכם העדפות אחרות - סבבה. רק תשימו לב שהפוקוס ביוון הוא לא על SHOW. לא ינסו לדחוף לכם אוכל בכמויות ולהאביס אתכם, ולא יחפשו להתבטל בפניכם ויעני לפנק אתכם בכח. היוונים הם אנשים מנומסים שרוחשים כבוד לאורחים שלהם. אבל לא כבוד של ביטול עצמי. היו נחמדים אליהם, הם יעזרו לכם מכל הלב. מה עם אוכל?
א. אין כמעט מזון כשר ביוון. אולי בבית חב"ד אתונה או מלונות ייעודיים. תסתדרו :)

מה לאכול? א. בפטקי BEFTEKI היא קציצה מעולה בדרך כלל.
ב. סאראנאקי היא סטייק גבינה טעים שבטעימים.
ג. חוריאטיקי היא סלט כפרי חתוך גס עם גבינת פטה מעל.
ד. לוקומאד'ס הן סופגניות יווניות קטנטנות שכיף לנשנש עם שוקולד חם או דבש.
ה. אין סיכוי בעולם שנמצה את הסעיף הזה.
מה לשתות?
א. חובה לשתות פרדו קאפוצ'ינו באחד הבקרים, ופראפה בבוקר אחר. אם תוסיפו לו את המילה "רליקו" הוא יהיה מתוק, ואם את המילה "סקטו" הוא יהיה יבש. RLIKO, SKETO. טוב להוסיף גם פאראקלו (PARAKALO "בבקשה") וחיוך. אם רוצים קפה אחד - ENA FREDO CAPOUCHINO PARAKALO, ואם שניים - DIO F K P.
ב. עם הארוחה שותים או רצינה (RETSINA) שהיא יין צהוב קליל ומפיל, או יין מקומי לבן\אדום (KRASI), או טסיפורו (TSIPOUROU) חריף ביבשת. בכרתים ובחלק מהאיים שותים ציקוד'יה (TSIKOUDIA. אני לא מסוגל לשתות את זה).
ג. עיינו סעיף ד' לעיל.
ההחלטה הראשונה בטיול ליוון - מה בא לי, בטן גב על החוף, או טיול של נופים ואתרים?
אם התשובה היא בטן גב על החוף, כנראה שאתם רוצים לטוס לאיים. אם אתם טסים לאיים, אז ככה: רודוס עמוס בישראלים ואומרים שהוא יפה. כרתים מהממת, בפרט אזור חאניה והחופים הדרום מזרחיים שלה. קורופו אי הורס. במילוס יש מפרצי קסם. ליוון יש בערך שליש מקו החוף של אירופה, אז בעצם כמעט איפה שלא תטיילו ביוון או באיים תמצאו מפרצונים קסומים וחופים יפים. אם התשובה היא טיול, אז יש שני כיוונים פופולאריים: 1. צפון מזרח יוון - מחוזות ת'סאליה ואפירוס.
2. חצי האי הקורינתי - דלפי וכו' (דרומית לאתונה).
על 2 אין לי מה לספר לכם, אבל אפירוס היא סוג של הבית שלי.

קצב
הקצב היווני הוא קצב רגוע. הקצב הרגוע הוא לא כי היוונים עצלנים (הם לא). הקצב הרגוע הוא האופי של החיים ביוון. זה הקסם שלה. בגלל זה למשל תושבי חלק מהאיים הם בעלי תוחלת החיים הארוכה בעולם.
אל תלחמו בקצב. אל תנסו לכפות על הטיול היווני קצב ישראלי או אמריקאי. זה לא הסיפור. תנו לקצב היווני האטי להיכנס לכם ללב. יש זמן. אתם בחופש עכשיו. תנשמו את האוויר המלוח הטוב. תאכלו לאט. שבוע במסעדה ותעכלו קצת גם אחרי שסיימתם לאכול. אפשר להזמין קפה בבית קפה ולשבת עליו שעתיים. לא צריך לרוץ לשום מקום. לא יתחילו בלעדינו. אם הלכתם למועדון לילה יווני - המנה המוסיקלית העיקרית תוגש בו בין אחת וחצי שתיים לשש בבוקר. ליוון יש שעון שונה ממה שאנחנו רגילים בארץ.
לשכור רכב?
אם לא נסעתם להכל כלול באיים עם הסעות בדיל סגור מהארץ - כן.
גם אם יצאתם בדיל כזה, שווה לשכור רכב ליום יומיים, ולהוציא את האף מהמלון - יש עולם מופלא שם בחוץ. איזה רכב לשכור? לא צריך ג'יפ ביוון. לא צריך לחרוש את השבילים ההרריים. בדרך כלל רכב קטן ונמוך (סופרמיני) יהיה עדיף על ג'יפ אמריקאי גדול בכבישים ההרריים המפותלים והצרים של כפרי צפון יוון. ההורים שלי ואני טפסנו על האולימפוס בינואר עם פיאט פנדה. לא צריך יותר מזה. אולי טיפה יותר אם יש לכם מזוודות וילדים. בתוך אתונה ושאלוניקי לא צריך רכב. יש מטרו ואוטובוסים. בתוך אתונה עדיף בכלל בלי רכב.
תנועה בתוך יוון
העדיפו תמיד כבישי אגרה. משלמים בהם במזומן, אבל הם מהירים ונוחים. אם תכננתם גיחונת לראות איזה אי, תוכלו לקחת בתשלום את הרכב השכור בתוך המעבורת אל האי. אפשר גם לעשות טיול איים, אם יש לכם יאכטה או לחלופין תרמיל על הגב, וכח לדלג בין איים על גבי מעבורות (באיים עצמם תשכרו אופנוע או טרקטורון). זה סוג טיול שהוא קסם קסמים.
אטרקציות
לא בשביל זה נוסעים ליוון. ליוון נוסעים בשביל להרגע, לא בשביל להספיק. אם אתם מתעקשים להיות תיירים מערביים - יש ספידבואוט, יש ריחוף על החוף, יש סירת בננה, יש ראפטינג, יש טיולי ג'יפים בצפון יוון, יש משתמרוצים. שום יווני שמכבד את עצמו לא יעשה את הדברים האלה בחופשה לעולם (אלא אם הוא בן 14\מתפרנס מזה).
לכמה זמן ליסוע?
בלי מגבלות תקציב וזמן הייתי נוסע לשבועיים עד חודש, כשחצי מהזמן על אי\איים, וחצי לטיול נופים ואתרים.
אתונה\שאלוניקי
אלה שתי הערים הגדולות של יוון. אני מעדיף את אתונה, אבל אחרי יומיים שלושה תמיד בא לי לברוח ממנה. בשתיהן חיי לילה מרגשים (צריך לעשות שיעורי בית לאיזה מועדון הולכים ולאיזה הופעה, אני פחות הטיפוס להמליץ על מועדונים, למרות שזו חוויה). הערה חשובה - לא שוחים בים באתונה או בשאלוניקי! יוונים תמיד מתרחקים מערי הנמל המתועשות כדי לטבול. אתונה: האקרופוליס (מקדש קדום בראש גבעה) חובה. לטייל ברגל באזור הפלאקה, מונאסטירקי ושוק הפשפשים חובה. לראות את החלפת המשמר מול הפרלמנט היווני בכיכר סינטגמה חובה. ללכת למוזיאון הארכיאולוגי - החדש או האוניברסיטאי הישן - מומלץ מאוד. אזור פיראוס הוא אזור שיש בו יותר נוסטלגיה מאשר פאן. אפשר לוותר, אלא אם אתם לוקחים משם מעבורת לאיים (כיף ומומלץ, פסק זמן של טיול בתוך טיול). מעניין מאוד לבקר באתונה גם בבית הכנסת היהודי אם אתם שם בשבת, התפילה שונה מכל מה שאתם מכירים (ותמסרו ד"ש לרב גבריאל המקסים), ואם ביום חול - המוזיאון היהודי של יוון מרתק (אני משוחד, בת דודתי ג'אנט מנהלת אותו). חלאס עם אתונה נחנקנו.
שאלוניקי היתה עיר ואם בישראל. ירושלים של הבלקן לפני השואה. אולי בגלל זה לי צובט בלב לבקר אותה. תקראו קצת לפני שאתם נוסעים אליה. יש בה מסלול של כנסיות עתיקות, ויש בה טיילת יפה על חוף הנמל עם פסל ענק של אלכסנדר מוקדון, וברובע הלאד'אדיקה יש מלא טאברנות עם אוכל טוב ומנגנים שם ברחובות בערב וזה מהמם. השאלוניקאים גם מתלבשים יפה וזה כיף בעיניים. הם גם התלבשו יפה על כל הרכוש היהודי של תושבי העיר שהוכחדו בשואה - ראוי בעיני ליחד זמן קטן בטיול ליוון לביקור במוזיאון היהודי של שאלוניקי, ובבית הכנסת של העיר.
שאלוניקי בעיני ראויה ליומיים של ביקור גג. וקדימה - אפירוס וצפון יוון קוראות לנו.
מטאורה
מטאורה הוא אזור ליד הכפר קלמבאקה (וליד העיר טריקאלה עירו של אבי מתתיהו הי"ו) הם מנזרים שנבנו על ראש צוקים געשיים, והתגוררו בהם נזירים במשך מאות ואלפי שנים. רוב המנזרים שיש שם היום נבנו ב-100 השנים האחרונות מחדש מכיוון שהם נהרסו במהלך ההיסטוריה היוונית המודרנית ע"י אויבים ורעידות אדמה. המקום קסום וראוי לחצי יום של טיול נינוח עם ארוחה טובה, או יום שלם אם בא לכם סיור מודרך ולטפס על המצוקים במדרגות צרות כדי לראות מנזר.

כפרי הזאגוריה ואזור צומארקה בצפון יוון
כפרים אלה הם כפרים נידחים שמובילים אליהם כבישים מפותלים וקשים. הנוף שלהם הוא נוף קדומים, ואפשר למצוא שם גם סגנון בניה מקומי מסורתי, נמוך וצנוע, גשרי קשתות יפהפיים מעל נחלים זורמים בשצף ובקיצור - אוויר נקי ויוון כפרית פשוטה וצנועה. ממליץ תמיד להגיע לכפרי פאפינגו, למונוד'נדרי, ולטייל ברגל בקניון ויקוס. טיילו שם לאט. אם תוכלו לישון לילה או שניים באזור - מה טוב. השלווה שם נדירה. צומארקה זה אזור עם כבישים פחות טובים אפילו, אבל יש בו נהרות ומפלים ונופים מרהיבים. מי שרציני ורוצה ממש לתייר את יוון הפראית יכול גם למשוך יומיים שלושה צפונה לאזור קאסטוריה, למשולש הגבולות יוון-מאקדוניה-אלבניה ולכפר פסאראד'ס שהוא הנידח שבנידחים :) לחובבי הפריפריה השרופים (כמותי) בלבד!
יאנינה
בירת היהדות הרומניוטית (לצד סגניתה פאטרה). עיר קסומה עם מבצר על שפת אגם שבה נולדה אימי, בת לקהילה יהודית בת 2000 לפחות, עם שפה משלה ונוסח תפילה משלה. בית הכנסת של יאנינה הוא מקום מיוחד לבקר בו, כמו גם לטייל על שפת האגם בערב, ולנשנש משהו באחת הטאברנות\בתי הקפה של הטיילת. לסיור מודרך (מומלץ) דברו עם הגברת אלגרה מאצה היקרה. אם בא לכם להתפלל שם ולעשות שבת\חג, אשמח להצטרף :)
מצובו
מצובו הוא כפר ציורי בין המטאורה ליאנינה. יש בו מגוון של אומנויות מסורתיות, מכובע פרוות כבשים, קליעת מחצלות, חלילי נאי למיניהם, גבינות קפאלוטירי ומסעדות משובחות. המלון הכי טוב במצובו הוא הגראנד פורסט המפנק שנמצא מחוץ לכפר. אם יזדמן לכם להיות בחתונה במצובו או בחגיגה מקומית - הרווחתם חוויה לכל החיים. אין צפון יוון בלי מצובו. יש שמה גם סקי בחורף, כך אומרים.
עד כאן :)
זו לא כתבה או תוכן ממומן. רק ריכוז של טיפים ושאלות שחזרתי עליהן די פעמים ושאני בטוח בהן מספיק, ואם הייתי נוסע מחר בבוקר ליוון עם חברים/משפחה - זה בערך מה שהייתי עושה. יש המון מקורות שיתנו לכם מידע תיירותי טוב על יוון - "אתר יוון והאיים" למשל מרכז הרבה מסלולים וטיפים, וכמובן שבאנגלית לא חסרים מקורות. אם יש לכם עוד המלצות, שאלות, הרהורים וכו' - אני אשמח לשמוע ולהקשיב, ואם ההמלצות שלי סייעו בידכם - אני אשמח אם תשתפו את המדריך\תתייגו אותי וכו'. בשמחה רבה, ותהנו! שלכם,
הרב יוסף ברוך פרומר
Comments